TMMOB Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Onur Akarlar yaşanan birçok ilde yaşanan don olayı ile ilgili açıklama yaptı.
Akarlar açıklamasında şöyle dedi;
ÜLKEMİZDE 36 İLDE ETKİLİ OLAN ZİRAİ DON OLAYINDA ÜRETİCİMİZİN YANINDA OLMA ZAMANI.
Hava sıcaklığının 0 °C altına düşmesi ile yaşanan hava olayı don olarak adlandırılmaktadır. Oluştuğu döneme göre don olayları sonbahar ilk donları ve ilkbahar geç donları olarak iki farklı dönemde görülmektedir. Şu an yaşadığımız ilkbahar geç don olayıdır.
Yaşandığı zamanın yanında birde sıcaklığa göre don olayları şöyle sınıflandırılır;
– 0°C / -2,2 °C Hafif
– -2,2°C / -4.4 Orta
– -4,4 °C ve daha düşük sıcaklıklarda kuvvetli don olayı olarak sınıflandırılır.
Ülke genelinde 36 ilde kuvvetli zirai don felaketi yaşanırken sıcaklıklar Çorumda -11°C, Kahramanmaraş’ta -13°C ‘ye kadar ölçülmüştür. İlimizde iç kesimlerde -2°C’ye kadar sıcaklık ölçümleri tespit edilmiştir.
Ülke genelinde en fazla etkilenen başta kayısı ve üzüm olmak üzere erik, kiraz, fındık, ceviz, badem, şeftali, incir, vişne, elma, şekerpancarı gibi ürünler olurken, Bölgemiz Şarköy ilçemizde bağ alanlarında hasar tespit çalışmaları yapılmakta olup, kanola, buğday ve ayçiçeğinde oluşan hasarların boyutu önümüzdeki günlerde daha net olarak ortaya çıkacaktır.
Her tarım alanı; hava muhalefetlerine karşı üstü açık birer fabrikadır. İklim olaylarına müdahale edilmesi mümkün olmadığından yaşanan don felaketi gibi afet durumlarına karşı alacağımız tek bir önlem bu alanların sigortalanması olacaktır. Fakat son yıllarda prim ücretlerindeki ciddi artışlar ile hasar oluşması durumunda alınan tazminatların oluşan kayıplara oranla çok düşük olması sebebiyle mevcut tarım alanlarının ancak 5/1 ‘i sigortalı haldedir.
Maliyetlerin her geçen gün arttığı fakat uygulanan yanlış tarım politikaları ile ürünlerin değerinin her geçen gün düştüğü, üretimde sürdürülebilirliğin her geçen gün zorlaştığı bir ortamda, Ülke genelinde yaşanan zirai don felaketi ile çiftçilerimiz büyük bir darbe almıştır. Tek geçim kaynakları bu tarımsal üretim alanları olan üreticilerimizin; başta yaşamlarını idame ettirebilmeleri, tarımsal üretimlerinde aksama olmadan sağlıklı bir şekilde üretime devam edebilmeleri için bu bölgelerin acilen afet bölgesi ilan edilmesi gerekmektedir.
Zirai Don felaketinin yaşandığı bölgelerde zararların tamamının tazmini, üretimin sürdürülebilirliği için üretim desteği ve gelir kaynaklarının bu yıl olmayacağı göz önünde bulundurularak borçlarının silinmesi, zarar gören bölgelerdeki üreticilerimizin ilk etapta yaralarının sarılması konusunda yardımcı olacaktır.
Yaşanan bu zirai don felaketi sebebiyle 36 ildeki ve kendi bölgemizdeki emektar üreticilerimize geçmiş olsun diyor ve bir daha böyle bir felaketin yaşanmamasını temenni ediyoruz.
ONUR AKARLAR
TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
TEKİRDAĞ ŞUBE BAŞKANI
GÜNDEM
19 Nisan 2025GÜNDEM
19 Nisan 2025GÜNDEM
19 Nisan 2025GÜNDEM
19 Nisan 2025GÜNDEM
19 Nisan 2025GÜNDEM
19 Nisan 2025GÜNDEM
19 Nisan 2025